Samenwerken, hoe wordt u er beter van?

Samenwerken met uw partner in maatschapsverband in een praktijk, levert dit fiscaal voordeel op. Wat is nu de laatste stand van zaken?
Samenwerken

Samenwerken-met-fiscaal-voordeel

Samenwerken

Samenwerken met uw partner in maatschapsverband in een praktijk, levert dit fiscaal voordeel op. Wat is nu de laatste stand van zaken?

Als echtgenoten of partners in maatschapsverband een praktijk ‘doen’, dan zijn ze beiden ondernemer en hebben ze in beginsel ook recht op ondernemersfaciliteiten. Maar dan moet er wel sprake zijn van een ‘gebruikelijke’ samenwerking, maar hoe bepaalt u dat?

Gebruikelijk of niet?

Een samenwerkingsverband tussen echtgenoten of partners is niet gebruikelijk als: een van de partners voor 70% of meer ondersteunende werkzaamheden verricht; en zo’n samenwerking niet voorkomt tussen onafhankelijke derden.

Inhoud

Voor zorgprofessionals die dezelfde opleiding hebben voltooid, leveren deze eisen geen problemen op, maar een maatschap tussen bijv. een tandarts en een assistente kan meer kritische vragen oproepen. Het draait daarbij om de zwaarte van de werkzaamheden van de partner.

Andere invloeden

Tandartsenpraktijken worden bijv. steeds meer als een efficiënt bedrijf gerund, waarbij de assistente en de mondhygiëniste een steeds grotere rol spelen. Iets vergelijkbaars gebeurt in huisartsenpraktijken waar de praktijkondersteuner een steeds grotere rol krijgt. Hoe actiever en zelfstandiger de rol van de partner is, bijv. of deze zelfstandig patiënten ziet, hoe kleiner de kans dat het samenwerkingsverband als ongebruikelijk wordt aangemerkt. Tip. Om een praktijk als maatschap te runnen, is het van belang dat de rol van de partner zo groot en zo zelfstandig mogelijk is, binnen dat wat voor het beroep is toegestaan.

Ontwikkelingen

Uit de rechtspraak blijkt dat (ook) bij niet­medische beroepen de Belastingdienst terughoudend is, maar dat de rechter veel meer oog heeft voor de feitelijke omstandigheden en voor de maatschappelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld de emancipatie van de vrouw.

Ook in de medische sector is een maatschap tussen echtgenoten heel goed mogelijk. Leg u niet te snel neer bij een andersluidende opvatting van de Belastingdienst.

PSA Financials helpt u graag bij het maken van bezwaar tegen een belastingaanslag op grond van een ongebruikelijk samenwerkingsverband.

Laat uw gegevens hier achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Leave a comment

Vast bedrag
per maand

Persoonlijk
contact

Binnen 24 uur
antwoord

Gratis
overstapservice

w w

Contactgegevens
PSA Financials

Correspondentieadres
PSA Financials & Consultancy BV
Postbus 30223, 3001 DE Rotterdam

Bezoekadres
Rotterdam

PSA Financials
World Trade Centre Rotterdam
Beursplein 37
3011 AA Rotterdam

WTC Parking Rotterdam
Parkeergarage WTC-Hudson Bay
Leeuwenstraat 2, Rotterdam

Bezoekadres
Den Haag (op afspraak)

PSA Financials
World Trade Centre The Hague
Prinses Beatrixlaan 582
2425 MV Den Haag

WTC Parking Den Haag
Parkeergarage WTC The Hague
Prinses Marijkestraat 57, Den Haag