Hybrideauto toch voordelig ondanks 22% bijtelling?

Sinds 1 januari 2017 geldt een fiscale bijtelling van 22% voor de auto van de zaak. Alleen de volledig elektrische auto kent een lagere fiscale inkomensbijtelling van 4%. Is een hybride dan nog wel voordelig?

Als we het hebben over de kosten van een auto, dan geldt uiteraard het volledige kostenplaatje, dus niet alleen de fiscale aspecten. Een elektrische auto mag dan fiscaal voordelig zijn, hij is wel duurder dan een gewone personenauto. Dus vergelijkend warenonderzoek bij de aanschaf van een nieuwe auto blijft altijd aan te bevelen!

Volledig elektrisch
Fiscaal uitermate voordelig. Een volledig elektrische auto van de zaak is fiscaal uitermate voordelig. 4%, geen bpm en geen wegenbelasting. Niet alleen is de bijtelling slechts 4%, maar er zit helemaal geen bpm op en geen wegenbelasting.De afwezigheid van bpm heeft tot gevolg dat in de nieuwprijs van een elektrische auto relatief veel btw zit.

We vergelijken een elektrische auto met een nieuwprijs van € 70.000,- met een gewone personenauto van € 70.000. In de elektrische auto zit 21/121x 70.000,- = € 12.148,- aan btw.

In een ‘gewone’ (benzine)auto van € 70.000,- zit ongeveer € 10.000,- aan btw. Indien u de btw kunt aftrekken, is de elektrische auto dus ruim € 2.000,- voordeliger bij een gelijke nieuwprijs!

Hybride
Aanzienlijk minder bpm. Een zuinige hybride met een CO2 -uitstoot tot maximaal 50 gram/km heeft weliswaar een gewone fiscale bijtelling van 22%, maar in de nieuwprijs zit aanzienlijk minder bpm.

In bijvoorbeeld een zuinige hybride Mitsubishi Outlander van bijna € 43.000,- zit slechts ongeveer € 1.600,- aan bpm en € 7.000,- aan btw.

Niet-hybrideversie (’gewone’ benzine).In een niet-hybrideversie met dezelfde nieuwprijs zit ongeveer € 14.000,- aan bpm en € 5.000,- aan btw. Dus ook hier geldt dat de hybride voor de btw-ondernemer € 2.000,- voordeliger is.

Ook niet te vergeten: de wegenbelasting van deze hybride is de helft van die van de gewone auto. Ten slotte is een hybride vaak zuiniger in het gebruik. Reken uit uw voordeel!

Op de zaak zetten
Als u een eenmanszaak heeft, dan kunt u de auto bij zakelijk gebruik desgewenst voor de btw op de zaak zetten (en de btw aftrekken), maar voor de inkomstenbelasting als privé opgeven (zodat u geen verplichte fiscale bijtelling heeft).

Bij een onderneming in de vorm van een besloten vennootschap (BV) is dat niet mogelijk.

Particulier
Geen bijtelling en geen aftrek van btw. Bent u particulier en koopt u zelf een auto, dan heeft u uiteraard geen bijtelling en geen aftrek van btw. Dan is de vergelijking aanzienlijk eenvoudiger. U hoeft dan alleen naar de prijs en gebruikskosten van de auto te kijken. Als u het milieu een warm hart toedraagt, dan neemt u uiteraard ook dit aspect mee in uw overwegingen.

Leave a comment

Vast bedrag
per maand

Persoonlijk
contact

Binnen 24 uur
antwoord

Gratis
overstapservice

w w

Contactgegevens
PSA Financials

Correspondentieadres
PSA Financials & Consultancy BV
Postbus 30223, 3001 DE Rotterdam

Bezoekadres
Rotterdam

PSA Financials
World Trade Centre Rotterdam
Beursplein 37
3011 AA Rotterdam

WTC Parking Rotterdam
Parkeergarage WTC-Hudson Bay
Leeuwenstraat 2, Rotterdam

Bezoekadres
Den Haag (op afspraak)

PSA Financials
World Trade Centre The Hague
Prinses Beatrixlaan 582
2425 MV Den Haag

WTC Parking Den Haag
Parkeergarage WTC The Hague
Prinses Marijkestraat 57, Den Haag